Ecomodernists in the pub: café-avond met prof. dr. Manuel Sintubin
Thu, 16 May
|Café Den Delper, Leuven
Heb jij zin om andere ecomodernisten te ontmoeten in een gezellige setting en tegelijk bij te leren over een boeiend onderwerp? Dan is 'Ecomodernists in the pub' iets voor jou! Een expert, een café, goed gezelschap en 'vragen staat vrij': dat is het concept. Prof. Manuel Sintubin bijt de spits af.
Tijd & Plaats
16 May 2024, 20:00 – 22:00
Café Den Delper, Leuven, Parijsstraat 30, 3000 Leuven, Belgium
Guests
Over
'Ecomodernists in the pub' met Manuel Sintubin.
Vragen staat vrij - thema: geologische berging van nucleair afval
Heb jij zin om andere ecomodernisten te ontmoeten in een gezellige setting? WePlanet lanceert ‘Ecomodernists in the pub’: we nodigen een expert uit voor een avond op café en een sessie ‘vragen staat vrij’. Alles wat je over een onderwerp wil weten kan je vragen en bespreken met de expert in kwestie, en met elkaar, in een ontspannen babbel.
Prof. Manuel Sintubin bijt de spits af in Leuven. Zijn thema: geologische berging van kernafval. Volgens Sintubin ligt dé oplossing voor het hoogradioactief en langlevend kernafval klaar: geologische berging. Dat is immers veel veiliger dan oppervlakteberging. Niemand kan voorspellen hoe onze samenleving zal veranderen en wat er op 1000 jaar tijd allemaal kan gebeuren, maar aardwetenschappers kunnen wél met een vrij hoge graad van waarschijnlijkheid scenario’s uitwerken over hoe onze diepe ondergrond gaat evolueren over de komende honderdduizenden tot miljoenen jaren.
Manuel Sintubin is zo overtuigd van de veiligheid van geologische berging dat hij het kernafvalprobleem een non-argument noemt in de discussie over de kernuitstap. Geologische berging is immers ook interessant voor tegenstanders van kernenergie. Ook al nemen we definitief afscheid van ons nucleaire tijdperk, het afval is er nu eenmaal en daar moet een oplossing voor gevonden worden.
Maar hoe werkt dat dan precies? Hoe wordt het afval afgezonderd? Welke barrières zijn er allemaal? Is er een risico op ondergrondse lekken? Hoe kan je zeker zijn van de veiligheid? Zijn er voldoende geschikte aardlagen te vinden? Manuel Sintubin legt het allemaal met plezier uit. Daarnaast is er gelegenheid vragen te stellen over zijn boek ‘Wij, Aarde’.
In dat klimaatessay schetst Sintubin een ander beeld van de relatie tussen mens en planeet: de mens is volgens hem een geologische kracht die meeschrijft aan ons aardse verhaal. Dat brengt een verantwoordelijkheid met zich mee om ons vernuft ten volle aan te wenden voor het goed van mens en planeet. Deze positieve visie op mens en planeet vindt Manuel Sintubin terug in het ecomodernisme: dé groene beweging voor de 21e eeuw.
Over onze gast: Manuel Sintubin is professor geodynamica aan de KU Leuven, een onderzoeksdomein dat zich bezighoudt met platentectoniek en fenomenen als vulkanen en aardbevingen onderzoekt. Van in het begin is Sintubin een prominente ecomodernist, die veel heeft bijgedragen aan de verspreiding van ecomodernistische ideeën in Vlaanderen, onder meer met zijn boek ‘Wij, Aarde’.
Praktisch:
Gratis deelname. Plaatsen zijn beperkt, inschrijven aangeraden.